Wat doet een Levenscoach?

Een Levenscoach wordt ook wel Life coach genoemd.

Zelf ben ik niet zo gelukkig met de term Levenscoach of Life coach omdat het een vaag begrip is en veel vragen oproept. Maar een andere term kan ik niet verzinnen dus gebruik ik Levenscoach want daar bij ik voor opgeleid.

Wat doet een Levenscoach?

Een levenscoach coacht mensen om zelf hun persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke leven vorm te geven. De keuze voor een levenscoach is een persoonlijke. Mensen worden zich bewust en gaan op zoek naar meer inhoud en zingeving. Het gaat daarbij om de 3 kernvragen;

Wie ben ik

Wat wil ik

Wat kan ik

Als Levenscoach ben ik bezig met bewustwording en authenticiteit. Meer bewust zijn van die we werkelijk zijn. Meer bewust van de problemen die we tegenkomen in het leven, wat de oorzaak hiervan is en hoe deze op te lossen. Meer bewust van ons verleden, en de invloed op het heden. Meer bewust van de relaties die we aangaan en hoe dat ons eigen gedrag en het gedrag van de ander beïnvloedt.

Een Levenscoach helpt cliënten (coachees) hun leven vorm te geven vanuit hun diepste wensen en verlangen. Met een Levenscoach ga je niet spitten in jouw verleden of onnodig lang daarover door blijven praten. Het verleden komt in de gesprekken wel aanbod maar is niet het werkterrein waarop de coaching plaats vindt.

De coaching is toekomstgericht en de focus ligt erop om het beste voor de cliënt (coachee) eruit te halen op zakelijk- als op privégebied.

Wanneer is een Levenscoach een optie?

Als je het moeilijk vindt keuzes te maken; als je het overzicht over je leven een beetje kwijt bent of als je je eenzaam en leeg voelt. De aanleiding kan ook zijn als je jezelf vaak vergelijkt met anderen en die in jouw ogen het beter doen dan jij. Een Levenscoach sessie concentreert zich op de kwaliteit en vormgeving van het leven. Versterking van de balans tussen de persoonlijke wensen en de relatie tot het werk en de wereld om je heen.

Wanneer is een Levenscoach niet de beste optie?

Een Levenscoach is geen therapeut en de coaching is geen therapie en zeker geen vervanging voor een medische behandeling. Als er sprake is van een psychische aandoening en je bent daar niet van hersteld zal een Levenscoach je adviseren om contact op te nemen met een specialist.