Gisteren deed ik het nog

Gepubliceerd op 24 oktober 2019 om 00:12

Gisteren deed ik het nog. En nu ik deze zin schrijf denk ik spontaan aan een oude reclame van Maggi “Gisteren deed ik het nog in mijn zelfgemaakte soep”. En ja, soep was het, of eigenlijk meer een soepzootje. Zo voelde het en ik schaamde me dood, ik kon wel door de grond zakken.

 

Wat was het geval. Ik was op een netwerkbijeenkomst voor startende ondernemers en ik was in gesprek met een man en het gesprek ging over de belastingdienst en kleine zelfstandigenaftrek. En in plaats om te zeggen “kan je dat aftrekken” zeg ik “kan je jezelf aftrekken”. De man keek me met grote ogen aan en ik voelde het schaamrood op mijn kaken komen. Freudiaanse verspreking? (Een freudiaanse verspreking onthult onbedoeld wat onbewust of ontkend belangrijk is in de geest van de spreker, wat hij/zij wenst en wat hem preoccupeert - volgens Wikipedia), wellicht!

 

Maar tegelijkertijd voelde ik al mijn verdedigingsmechanisme in actie komen. Dat zijn een soort van stemmen in mijn hoofd die me iets willen zeggen. Bij mij ging het zo; “zorg dat je hier wegkomt”, “verzin een smoes”, “maak jezelf klein”. Maar er waren ook een paar andere stemmen, “hoe stom kan je zijn”, “nette vrouwen zeggen zoiets niet”, “ben je wel goed bij je hoofd”, “wat moet hij wel niet van me denken”, “nu heb ik het echt goed verpest”, “ik kan hier nooit meer komen”.

 

En thuis voelde ik de diepe pijn van schaamte en dat duurde wel een paar dagen tot dat ik het lef had om er met een goede vriendin te bellen en er over te spreken. En ze zei; “Joh, maak je niet zo druk, dat soort opmerkingen maak ik ook weleens naar mannen, en mijn ervaring is dat ze dat wel heel leuk vinden”, “Ik wed erom dat hij vanavond nog aan je denkt!”

 

Wow, wat een andere kijk. Doe ik dan iets fout?

 

Nee, zegt Brené Brown (Boek: De kracht van kwetsbaarheid), want schaamte gaat er altijd over dat jij je identificeert met de persoon die je denkt te zijn. Dat wat je aangeleerd is, en wat de moraal is van het gezin of de cultuur waarvan je vandaan komt. (ouderboodschappen).

 

Kwetsbaarheid is geen zwakte. Kwetsbaarheid is blootstellen en heeft alles te maken met de moed om onszelf te laten zien. Om eerlijk te zijn. We hebben er lef voor nodig om over schaamte te spreken. Spreken over schaamte doe je alleen met mensen waarbij je het gevoel hebt dat het veilig is en die dat ook verdienen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.